2012. június 5.

Öt tévhit a jógáról

Mostanában többször szóba került a baráti beszélgetések során a jóga, és gyakran azt a következtetést kellett levonnom, hogy bizony sokakban még mindig meglehetősen sztereotip és téves elképzelések élnek a jógáról.

Egyrészt vannak, akik azt gondolják, hogy ez most egy nagyon trendi dolog, következésképp egy csomó sznob jár az órákra menő cuccokba burkolva és csak azt lesik kritikus szemmel, hogy a többiek hogyan végzik a gyakorlatokat.

Másrészt vannak, akikben az a kép él a jógáról, hogy elvarázsolt emberek nézik a lábuk ujját mindenféle kicsavart testhelyzetben az óm mantrát mormolva.

Nos, lehet, hogy van ebben némi igazság, belefuthat a gyanútlan érdeklődő rossz példákba. De ha a dolgok mélyére nézünk láthatjuk, hogy a jóga ennél azért sokkal-sokkal másabb és több. Egy olyan életmód rendszer, amely szerintem mindenkinek megadhatja a kellő fizikai és szellemi kondíciót és hozzásegíthet egy jobb, egészségesebb, teljesebb élet megéléséhez, amihez kis bátorsággal és utánajárással megtalálhatjuk a megfelelő társakat is.


Nézzük a leggyakrabban felhozott kifogásokat a jóga ellen, és hogy én mit gondolok ezekről.

1. A jóga csak hajlékony embereknek való

"Én túl merev vagyok, nem vagyok elég hajlékony a jógához" - ez az, amit én leggyakrabban hallok ürügyként, amikor a gyakorlás szóba kerül vagy ajánlom valakinek.
Érdemes ezeken a kijelentéseken elgondolkozni, milyen mélyebb, átvittebb értelmet hordoznak. Esetleg túl merev, rugalmatlan vagyok az élet más területein is?
Lehet (mondjuk én személy szerint biztos is vagyok benne), hogy a jóga rendszeres gyakorlásával szert tudunk tenni több rugalmasságra, hajlékonyságra, így a mindennapi élet kihívásait is képesek leszünk lazábban és könnyebben kezelni. Csak fontos, hogy a sérülések elkerülése érdekében tudjuk, hol a határ.
Bár szerintem a jóga nem a hajlékonyságról szól elsődlegesen, de egy megfelelő oktató segítségével folyamatos és érezhető fejlődést érhetünk el ebben is, melynek hatásait az élet más területén is élvezhetjük.

2. A jóga az egészséges élet megszállottjainak való

Ez sem igaz ebben a formában. Sokan kezdenek el úgy jógázni, hogy nincsenek tisztában a saját testük működésével, a testtudatuk szinte a nullával egyenlő, és a táplálkozásukban sem kimondottan tudatosak.
Ellenben az igaz, hogy a jóga gyakorlásával egyre nagyobb tudatosságra teszünk szert, és előbb-utóbb érezni fogjuk, mely ételek tesznek jót a testünknek-lelkünknek, és melyek azok, amelyek hátráltatják a fejlődésünket és ártanak az egészségünknek.
A mai világban már nem állítanak az életvitelhez kapcsolódó feltételeket és szabályokat a gyakorlók elé (bár szerintem ez sem ártana, de hát maradjunk a realitások talaján), és akkor is élvezheted a gyakorlatok jótékony hatását, ha egyébként egészségtelen életmódot folytatsz: dohányzol, alkoholizálsz, gyorskajákat fogyasztasz stb. De azért ne lepődjön meg senki, ha néhány hónapnyi jógagyakorlás után azt veszi észre, hogy mindez szépen fokozatosan átváltozik...

3. Jógázni sokba kerül

Nos, az igaz, hogy vannak olyan jógastúdiók, ahol luxus körítéssel és tehetősebb közönséggel találkozhatunk, de azért nem ez az átlagos. Az is igaz, hogy még egy átlagos jógabérletet kifizetni is sok embernek problémát okozhat. Ennek ellenére egy jógaóra nem drágább, mint bármilyen más fitnesz foglalkozás.
Kis utánajárással mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő helyet és szimpatikus oktatót. A legtöbb helyen biztosítanak matracot, így amit a gyakorlónak vinni kell, az nem más, mint a fitnesz termekben is megszokott kényelmes ruha (cipő nem kell) és egy nagy törülköző, amit a matracra teríthet. Más felszerelésre nincs szükség.
És ha anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy rendszeresen, mondjuk heti háromszor eljárjunk egy jógastúdióba, akkor is érdemes összespórolni a pénzt egy tanfolyamra egy jó oktatónál, és ezzel megteremteni az alapokat az otthoni gyakorláshoz, ami már ugye teljesen ingyenes. Én az otthoni gyakorlás mellett is javaslom azért időnként felkeresni a kiválasztott oktató óráját, aki így ellenőrizni tudja a fejlődésünket és további instrukciókkal lát el. Ez a megoldás így nem kerül sok pénzbe.
Ez a módszer egyébként azoknak is megfelelő lehet, akik más okból kifolyólag - mondjuk kisgyermekes szülőként vagy a munkarendjük miatt - nem tehetik meg, hogy gyakrabban eljárjanak órára.

4. A jógások kritikusak és sznobok

"Biztos majd mindenki engem fog nézni, hogy milyen béna vagyok, és majd jól kinevetnek."
Lehet, hogy csak én vagyok szerencsés, de azt kell mondjam, ezt én még soha sehol nem tapasztaltam.
A jóga a befelé figyelésről, a saját személyes fejlődésünkről szól, és aki ezt tudja és érti, az a gyakorló soha nem fogja a másikat kinevetni, ha az kicsit ügyetlenebb az ászanák végrehajtásában, mert pontosan tudja, hogy milyen erőfeszítést is igényel az előrehaladás. Ő már járt ott, ahol a kevésbé fejlett gyakorló éppen most tart, és nagyra becsüli az elkötelezettségét. Sokan inkább jóindulatúan segítenek és biztatnak, ha a helyzet úgy adódik, akár kinn az öltözőben is.
Szóval ha véletlenül mégis olyan helyre tévedtél, ahol kritikus hozzáállással fogadnak, akkor haladéktalanul szedd a cuccod és keress egy másik helyet, másik oktatót.

5. A jóga lányoknak való

Érthetetlen módon ez a sztereotípia a leggyakoribb annak ellenére, hogy a leghíresebb jógik szinte mind férfiak.
Szögezzük le nyugodtan: a jóga mindenkinek való. Férfiaknak, nőknek, fiúknak, lányoknak, fiataloknak, időseknek. Még speciális terápiás-, kismama- vagy éppen gyerekjóga is van. Mindenkinek való!
Sokféle jógastílus létezik, így mindenki megtalálhatja a pillanatnyi igényeinek és egészségi állapotának leginkább megfelelő irányzatot és óratípust.

Összefoglalásként tehát arra bátorítanék mindenkit, hogy szánjon rá egy kis időt, keresse meg a számára leginkább megfelelő jógastílust és oktatót, majd vágjon bele ennek a csodálatos rendszernek a felfedezésébe. Higgyétek el, a jóga hihetetlen ajándékokat tartogat mindenkinek!

További kedvcsinálóként és inspirációként csatolok egy linket, ahol egy interjú formájában megismerhetitek Kowalsky gondolatait a jógáról és a szív forradalmáról: Kowa meg a jóga

Matracra fel!




Képek a Facebookról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...