2012. április 15.

8 ötlet a vendégszoba kialakításához

A minap rábukkantam egy érdekes cikkre, amely azt taglalta, hogyan tudjuk biztosítani a lehető legkényelmesebb és legkellemesebb környezetet a szállóvendégeink számára.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van külön vendégszobánk, akkor az alábbi tanácsok megfogadásával egyszerűen felturbózhatjuk a helyiséget.

Nekünk ugyan nincs külön vendégszobánk, de van egy kisszoba, amely egyszerre tölti be a vendégszoba és a dolgozószoba szerepét, illetve itt szoktam teregetni a ruhákat is. Ilyen esetben nyilván külön figyelmet fordítok a rendre, és amikor vendégeket várunk, akkor természetesen a mosást is úgy időzítem, hogy arra az időre össze lehessen csukni a szárítót.

De ha egyáltalán nem áll rendelkezésre plusz szoba a vendégek elszállásolására, akkor is hasznosítható egy-két ötlet a kanapé és környéke átalakításához, hogy vendégeink viszonylag kényelmesen aludhassanak akár a nappaliban is.

Az eredeti cikk itt olvasható, alább az én interpretációm a témában.

1. Alapvető bútorozás
A vendégszobában az ágy a legfontosabb berendezési tárgy.
Az ágykeret stílusa illeszkedjen a lakás bútorzatához. Praktikus, ha kinyitható ágyat vásárolunk. A matrac legyen jó minőségű, kényelmes. Ha nincs beépítve az ágykeretbe, akkor az ágy alatt elhelyezhetjük az ágyneműtartót.
A szoba méretétől függően szereljünk fel legalább egy polcot, vagy állítsunk be könyvszekrény(eke)t.
Ha lehetőségünk van rá, akkor egy ruhásszekrény is jó szolgálatot tesz.
Mivel ez a helyiség is egyfajta hálószoba, ezért terítsünk le egy szőnyeget, hogy az ágyból felkelve ne a hideg padlóra kelljen kilépni.

2. Gondoskodj a hangulatvilágításról
A szobában bizonyára van egy általános mennyezeti világítás, de érdemes az ágy mellé elhelyezni egy olvasólámpát is. Ha van egy alacsonyabb szekrény a szobában, tegyél arra is egy kis lámpát.

Nálunk, ahogy említettem, ez a szoba nem csak vendégfogadásra van kialakítva, ezért az ággyá alakítható kanapé mellett nincs hagyományos éjjeliszekrény. Ha nálunk alszik valaki, akkor egy egyszerű IKEA ülőkét szoktam betenni az ágy mellé, arra teszek egy kellemes fényű asztali lámpát az olvasáshoz, ami mellé még odafér a vendég telefonja, ébresztőóra, szemüveg stb is, így minden kényelmesen kéznél van.

Az eredeti cikk szerzője gyertyagyújtást is javasol, azonban én ezt biztonsági okok miatt nem ajánlanám. Azt hagyjuk meg inkább a vacsoraasztal díszítésére és a társaság idejére a nappaliban itt-ott elhelyezve.

3. Biztosíts egy külön ülőalkalmatosságot
Ez lehet egy szék, fotel vagy egy pad, ahol a vendég kedvére ücsöröghet és ráteheti a ruháit is.
Készíts be néhány vállfát is, ha szükséges.

4. Készíts be olvasnivalót
Lehet ez valami könnyen olvasható könyv vagy képes magazin (lakberendezés, utazás, sport stb témában), a vendég érdeklődési körétől függően.

5. Ágyazz meg előre
Ez hasznos lehet, ha a vendégség késő éjszakába nyúlik, és már mindenki nagyon fáradt, mire lefekvéshez készülődik. Ilyenkor kinek van kedve és/vagy energiája az ágyazáshoz? Kényelmesebb, ha előre el van rendezve minden.
A paplanon és párnákon kívül tegyél az ágyra egy plédet is, hátha szükség lesz rá.

6. Készíts ki puha, illatos törülközőket
Én a törcsiket is az ágyra szoktam kitenni. Ha figyelsz a színharmóniára, a praktikumon kívül nagyon csinosan is mutat.

7. Ne feledkezz meg a tisztálkodószerekről
Nálam mindig van itthon tartalékban néhány fogkefe, mini kiszerelésű fogkrém, testápoló stb arra az esetre, ha a vendég esetleg elfelejtette volna magával hozni a saját kencéit.
Ha nagyon oda akarod tenni magad, akkor be lehet készíteni külön kis fésűt, fülpucit, vattakorongot, zuhanysapkát is, ahogy a szállodákban szokták.
Tedd a cuccokat egy kis fonott kosárba a polcra, így még jól is néz ki!

Ha a vendégszobához tartozik külön kis fürdőszoba, akkor a törcsiket, tisztálkodószereket, extra tekercs wc papírt természetesen ott érdemes elhelyezni, hogy rögtön kéznél is legyenek.
A fürdőköpeny, papucs már tényleg csak hab a tortán, ilyen full extrás vendéglátásra azért nem mindannyiunknak van lehetősége.

8. Végső simítások
Egy-két szál nem túl illatos virág egy kis vázában kedves figyelmesség a hölgyvendég részére.
Ha a szobában van tévé, akkor bekészíthetünk néhány, a vendég ízlésének megfelelő DVD-t.
Ha a vendég igényli, akkor tegyünk az asztalkára egy kancsó vizet és egy poharat.
Egy szép fényáteresztő függönnyel biztosíthatjuk a magánszférát, a megfelelő sötétítő függönnyel vagy rolóval pedig a nyugodt alvást.

Ne feledd: a vendégszoba esetén különösen igaz, hogy a kevesebb több!

Ezekkel az apró figyelmességekkel, gondos odafigyeléssel vendégeink biztosan érezni fogják, hogy örömmel vártuk őket.








This post is about useful tips how to prepare the guest room, inspired by an article found here, how to furnish the guest room with careful attention from basic furniture to finishing touches.

Képek köszönettel innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...