2011. június 12.

Egy laza séta Brno-ban

Brno (magyarosabb nevén Brünn) Csehország második legnagyobb városa. Budapestről könnyen megközelíthető: az M1 autópályán Mosonmagyaróvár felé, majd a Pozsony-Prága sztrádán haladva kb. 300 km távolság, nagyjából 3 óra autózás után meg is érkezünk.

A város szépen rendbehozott épületei megőrizték a több száz évnyi történelem lenyomatát.

A legtöbb nevezetesség gótikus stílusú, de találunk barokk és reneszánsz épületeket is.

Az óváros, középkori templomaival, kockaköves utcáival kellemes sétát ígér. Bekukkanthatunk a kapualjakba, megcsodálhatjuk a nevezetességeket, és ha elfáradtunk, beülhetünk valamelyik presszóba egy frissítőre.

Ha csak egy napunk van a város felfedezésére, mondjuk egy szombati kirándulás keretében, akkor is belefér kényelmes gyaloglással az időbe jó néhány nevezetesség megtekintése: a Központi Pályaudvarról indulva az Óvárosháza a brno-i sárkánnyal és a brno-i kerékkel, a Szabadság-tér, a Szent Péter és Pál katedrális, a Szent-Jakab templom, valamint a Kapucinusok Szent Kereszt temploma. Szintén gyalogtávolságban elérhető a város fölé magasodó Spielberg vára is, ahol a csodás parkon és a történelmi emlékeken kívül a város látképében is gyönyörködhetünk.

Az est leszálltával jóleső fáradtsággal és kellemes benyomásokkal indulhatunk haza.




Translation: Brno is the second biggest town of Czech Republic, 300 km far from Budapest, driving on M1 to Mosonmagyaróvár, and then carry on the trip on the Bratislava-Prague highway, it takes about 3 hours drive.
The town's beautifully renovated buildings keep the marks of history.
Most of the famous buildings have been built in gothic style, but there are baroque and renaissance style buildings, too.
You can take a pleasant walk in the old town and enjoy the medieval churches and flagstone streets.
If you have only a short of time to visit, on a Saturday for instance, then no problem as you can find most of the sights of the town within a walking distance: Central Railway Station, Old Town Hall with the Brno-dragon and Brno-wheel, Liberty square, Cathedral of Saint Peter and Paul, Church of Saint James... Don't miss to climb to Spilberk castle for the wonderful park and historical buildings, as well as to enjoy the panorama of Brno.
 
Foto: Café Mystra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...